Nivelul de trai
Din 2013-10-08
Statisticile arata ca salariul mediu lunar creste in fiecare an si totusi, sunt zone in care saracia este din ce in ce mai mare, oamenii traind la limita de supravietuire.
Valoarea mare sau mica a salariului mediu lunar nu reflecta neaparat nivelul de trai din acea zona, exista o corelatie intre nivelul somajului si salariul mediu pe economie, implicit dorinta de munca a anumitor categorii sociale.
Salariul mediu pe economie reprezinta raportul dintre sumele platite salariatilor de catre agentii economici in luna de referinta, indiferent pentru ce perioada se cuvin si numarul mediu de salariati. Numarul mediu al salariatilor reprezinta o medie aritmetica simpla calculata pe baza efectivelor zilnice ale salariatilor din luna respectiva. In efectivul de salariati luat in calcul se includ numai persoanele care au fost platite pentru luna respectiva. Nu se iau in considerare: salariatii aflati in concediu fara plata, in greva, detasati la lucru in strainatate si cei al caror contract de munca/raport de serviciu a fost suspendat.
Astfel avem cazuri cu zone in care salariul mediu pe economie este destul de mare, ca exemplu in judetul Gorj salariul mediu pe economie este de 1722 lei, peste media pe tara care este de 1615 lei, dar de asemenea si nivelul somajului este de 7.65%, ca urmare nivelul de trai al locuitorilor acestei zone nu este chiar atat de crescut, datorita ratei mari a somajului.
Zone mult mai defavorizate sunt cele in care atat rata somajului creste, de exemplu judetul Vaslui, care are o rata a somajului de 11%, nivelul de trai al locuitorilor acestei zone fiind si mai scazut tinand cont ca nici macar cei care muncesc nu obtin venituri foarte mari, salariul mediu pe economie in acest judet fiind de 1165 lei.
Salariul mediu pe economie afecteaza intr-o anumita masura si rata somajului din acea zona, asta daca pe piata sunt locuri de munca disponibile, daca un salariul mediu pe economie este mai mare, locurile de munca care sunt disponibile ofera o renumeratie mai mare pentru viitorii salariati, astfel incurajeaza si scadearea somajului, de exemplu Bucurestiul este zona cu cel mai mare salar mediu pe economie, de 2365 lei si in acelasi timp si zona cu cea mai mica rata a somajului 2.04%. Chiar daca este un exemplu extreme, orasul Bucuresti avand cea mai dinamica piata a locurilor de munca si cel mai mare numar de locuri de munca disponibile, raportat la nivelul fiecarei zone, exista o corelatie intre dorinta de munca, in primul rand a tinerilor, si nivelul salarial pe care ar putea sa il obtina.
Preluat de pe
Studiu
Comentarii referitoare la Nivelul de trai
-
stoica marian
2013-12-01Nivelul de trai este influentat si de inflatie.
Guvernantii si BNR-ul calculeaza inflatia in acest an in jur de 2.8%!
O inflatie mincinoasa pentru marea masa a populatiei!!!
De ce? Deoarece produsele de stricta necesitate(cosul zilnic) s-au scumpit de peste 15%, iar celelalte(care sant achizitionate de mare parte a populatiei o data la cativa ani,s-au ieftinit!!!)
Pentru mare parte a populatiei saracite, cumparaturile zilnice reprezinta cele scumpite cu peste 15% si nu cu 2,8%!!!.
Deci nivelul de trai a scazut in acest an cu peste 10% fata de anul trecut!
Pentru cei bogati, nivelul de trai a crescut, deoarece pot achizitiona produse de lux(ex. apartamente, masini, etc) la preturi mai mici, cosul zilnic nefiind preponderent !
Guvernul asa-zis social de acum, pacaleste populatia( impreuna cu BNR)!
Presa, deasemenea, nu dezbate asemenea situatie, din interes, avand o situatie financiata peste media marei majoritati a populatiei!!!(deondologia meseriei este lasata de o pare in aceste cazuri, la noi in tara, bineinteles!!)
Mincinosii de acum au preluat identic naravurile mincinosilor de pe vremea lui Boc, perfectionandu-le in informare!
Astept sa fiu contrazis cu argumente( care nu cred ca exista in realitate)!