Model scrisoare de intentie
In dreapta puteti downloada modele cu acte de tipul scrisoare de intentie
Scrisoarea de intentie este cunoscuta si sub denumirea de scrisoare de motivatie sau de prezentare.
Este primul contact pe care il stabilesti cu angajatorul si reprezinta puntea de legatura dintre CV-ul tau si locul de munca pe care il soliciti.
Foarte multi angajatori nici nu iau in considerare un CV daca nu este insotit de o scrisoare de intentie. Numai datorita scrisorii de intentie sau motivatie ai sansa de a-ti pune in valoare personalitatea, „punctele tari”, atu-urile care te fac candidatul ideal pentru pozitia respectiva.
Scrisoarea de intentie trebuie sa prezinte in principal motivatia pentru care ai ales locul de munca respectiv, calificarile si aptitudinile tale, dar si disponibilitatea ta fata de compania/firma/institutia angajatoare.
Trebuie sa arati angajatorului ca ii cunosti nevoile si ca tu poti aduce imbunatatiri, pentru a creste eficienta acesteia. O astfel de scrisoarea trebuie conceputa exclusiv pentru firma angajatoare, este prima sansa de a te face remarcat si de a a-ti exprima interesul deosebit pe care il arati firmei si postului respectiv.
Desi CV-ul tau contine cele mai multe informatii despre tine, despre studii si locurile de munca anterioare, scrisoarea de intentie este cea care il va determina pe angajator sa te aleaga pe tine si nu pe oricare dintre ceilalti candidati, datorita personalitatii si calitatilor tale reflectate in stilul in care ai scris-o.
O scrisoare de intentie bine realizata trebuie sa raspunda nevoilor angajatorilor. Ea este o dovadaa muncii pe care ai depus-o de-a lungul carierei. Scrisoarea de intentie pune in valoare capacitatea ta de a construi o imagine, de a „vinde” o idee, de a demonstra profesionalism.
Pentru a elabora o scrisoare de intentie originala trebuie sa o personalizezi, te poti inspira din alte modele, dar nu uita ca trebuie sa vinzi aptitudinile si abilitatile tale, scrisoarea de intentie trebuie sa te reprezinte pe tine.
Scrierea efectiva a unei scrisori de intentie este o problema esentiala in aplicarea pentru un loc de munca. Scrisoarea de intentie trebuie sa reflecte personalitatea celui care cauta un loc de munca, poti sa te inspiri dar nu trebuie sa o copii de la alte persoane, o poti scrie la calculator si doar in cazuri exceptionale, cerute de angajator, o poti scrie de mana, aceasta fiind o cerinta in cazul in care se recurge la metoda grafologica pentru recrutarea si selectia unui anume segment de angajati.
Ca orice document official, scrisoarea de intentie trebuie sa contina anumite informatii intr-o anumita ordine: antet, formula de salut, introducere, cuprins, concluzie, formula de incheiere, semnatura.
Atunci cand iti compui propria scrisoare de intentie nu trebuie sa uiti ca ea trebuie sa reflecte interesul tau pentru postul vizat, trebuie sa o adresezi persoanei care se ocupa de angajari, folosind numele si titulatura, sau Departamentului de Resurse Umane daca nu cunoasteti numele pesoanei care se ocupa de angajari, ori managerului executive/general daca institutia respectiva are un numar redus de angajati sau nu are un Departament de Resurse Umane.
Un alt aspect important atat pentru antet, cat si pentru toata scrisoarea de intentie este acela de a acorda o atentie deosebita ortografiei.
O scrisoare de intentie personalizata arata seriozitatea si implicarea ta in cautarea unui loc de munca.
Continutul unei scrisori de intentie nu este standard, foarte important este sa iti prezinti foarte clar solicitarea pentru postul dorit.
In cuprinsul scrisorii de intentie trebuie sa prezinti angajatorului motivul pentru care vrei sa ocupi postul respectiv, alaturi de principalele calitati care te recomanda pentru ocuparea postului si ce doresti sa realizezi in cadrul firmei respective.
Atunci cand candidezi pentru un post trebuie sa ai incredere in tine, este foarte important ca si scrisoarea de intentie sa emane incredere in fortele tale, optimism in ceea ce priveste angajarea si nu in ultimul rand trebuie sa subliniezi ca din acesta angajare beneficiile sunt de amble parti, sa amintesti de CV-ul atasat, de faptul ca esti disponibil pentru un interviu, si ca iti doresti sa obtii postul respectiv.
Antetul scrisorii de intentie este foarte important, trebuie sa contina coordonatele destinatarului, in partea dreapta, putin mai jos, nume, prenume, numele companiei, adresa. In partea stanga sus trebuie puse coordonatele tale, nume, prenume, adresa, date de contact.
De asemenea, dupa datele de contact ale angajatorului, trebuie trecute locul si data redactarii, acest element este util atat pentru angajator , cat si voua, in cazul in care vi se ceren referinte telefonice cu privire la candidatura.
Formulele de salut, ca si cele de incheiere, sunt in general standard si reflecta o atitudine de respect si consideratie fata de destinatar.
Cunoasterea numele destinatarului arata faptul ca v-ati dat interesul pentru a afla cat mai multe date despre interlocutor. Antetul in scrisoarea de intentie trebuie sa include toate informatiile de ordin practic, necesare pentru recrutare.
Obiectul scrisorii de intentie este un element important, pe care este bine sa-l mentionati in antet inainte de redactarea propriu-zisa, puteti oferi informatii despre data si locul aparitiei anuntului in urma caruia candidati, sau daca nu este cazul, si doriti din propria candidatura sa va oferiti servicii, mentionati “candidature spontana”.
Continutul propriu-zis al scrisorii de intentie este reprezentat de elementele personale, experientele, motivatiile voastre, care vor personaliza scrisoarea de intentie, si vor crea imaginea dorita despre propria persoana.
Un alt aspect pe care trebuie sa il abordezi in continutul scrisorii de intentie este prezentarea competentelor si aptitudinilor voastre intr-un anumit domeniu, ca sa arate ca sunteti potivit pentru postul de lucru cautat.
In tot continutul scrisorii de intentie trebuie sa fie satisfacute asteptarile angajatorului, dorinta de implicare, interesul pentru postul dorit.
In concluzie, scrisoare de intentie este structurata in 3 parti, in prima parte va adresati destinatarului, mentionati cateva informatii si realizari importante ale companiei, pentru a arata motivul orientarii voastre catre aceasta, in cea de a doua parte a scrisorii de intentie trebuie sa te descrii pe tine din punct de vedere al experientei profesionale si al competentelor si aptitudinilor ce te recomanda pentru acest job.
In cea de a treia parte a scrisorii trebuie sa te referi la ceea ce tu si compania pentru candidezi puteti face impreuna. Subliniati ca sunteti persoana cea mai potrivita pentru a raspunde nevoilor companiei.
Respectand aceste reguli veti fi capabili sa scrieti propria scrisoare de intentie, unica si personalizata, care detaliaza informati despre persoana voastra.
Alte acte necesare pentru angajat
Downloadeaza model scrisoare de intentie
- doc Model agent vanzari
- doc Model aplicatii spontane
- doc Model asistent manager engleza
- doc Model avocat
- doc Model contabil junior
- doc Model contabil senior
- doc Model economist
- doc Model erasmus in franceza
- doc Model hr
- doc Model inginer senior
- doc Model internship
- doc Model manager
- doc Model marketing senior
- doc Model master
- doc Model master engleza
- doc Model practica
- doc Model profesor
- doc Model secretara
- doc Model stundent marketing
- doc Model voluntariat