Model concediu
In dreapta puteti downloada modele cu acte de tipul concediu
Reglementarea concediului pentru formare profesionala o gasiti in Codul Muncii, in Capitolul III, Sectiunea a 2-a. Acordarea lor este reglementata prin art.149-153 din Codul Muncii si prin contractele colective de munca.
“CAPITOLUL III
Concediile
SECŢIUNEA a 2-a
Concediile pentru formare profesionala
Art. 154
(1) Salariatii au dreptul sa beneficieze, la cerere, de concedii pentru formare profesionala.
(2) Concediile pentru formare profesionala se pot acorda cu sau fara plata.”
Acordarea acestor concedii se justifica doar in situatia in care cursurile de pregatire profesionala se desfasoara la initiativa salariatilor, nu si atunci cand ele au loc la solicitarea angajatorului.
In situatia in care salariatul urmeaza formarea profesionala la initiativa angajatorului, nu se considera necesara dicutarea luarii unui concediu, deoarece stagiul sau cursul de formare profesionala este inclus in programul de munca, inclusiv timpul necesar pregatirii teoretice si sustinerii examenelor de parcurs sau la sfarsitul perioadei respective.
Nu se considera concediu, nici atunci cand participarea la stagiu sau cursurile de formare profesionala initiata de angajator presupune scoaterea integrala din activitate a salariatului si nici in situatia in care o persoana incheie un contract de calificare profesionala, prin care se obliga sa urmeze formarea profesionala organizata de angajator, precum si in cazul contractului de adaptare profesionala.
Salariatii au dreptul sa beneficieze, la cerere, de concedii pentru formare profesionala. Concediile pentru formare profesionala se pot acorda cu plata sau fara plata.
Concediile fara plata pentru formare profesionala se acorda numai la solicitarea salariatului, pe perioada formarii profesionale pe care salariatul o urmeaza din initiativa sa. Cererea de concediu fara plata pentru formare profesionala trebuie sa fie inaintata angajatorului cu cel putin o luna inainte de efctuarea acestuia.
Angajatorul poate respinge solicitarea salariatului numai cu acordul sindicatului si numai daca absenta salariatului ar prejudicia grav desfasurarea activitatii.
Concediile fara plata pentru formare profesionala se pot efectua si fractionat in cursul unui an calendaristic, pentru:
1. sustinerea examenelor de absolvire a unor forme de invatamant;
2. sustinerea examenelor de promovare in anul urmator in cadrul institutiilor de invatamant superior.
In cazul in care angajatorul nu si-a respectat obligatia de a asigura pe cheltuiala sa participarea unui salariat la formare profesionala in conditiile prevazute de lege, salariatul in cauza are dreptul la un concediu pentru formare profesionala platit de angajator, de pana la 10 zile lucratoare sau de pana la 80 de ore !
Perioada in care salariatul are dreptul de condiul platit se stabileste de comun acord intre angajator si sindicate.
Durata concediului pentru formare profesionala nu poate fi dedusa din durata concediului de odihna anual, fiind considerata vechime in munca si stagiu de cotizare in sistemul asigurarilor sociale de stat.
Daca participarea la cursurile de formare profesionala presupune scoaterea integrala din activitate, contractul de munca al salariatului se suspenda, acesta beneficiind de o indemnizatie platita de angajator, indemnizatie prevazuta in contractul colectiv de munca sau individual de munca, dupa caz.
Model cerere concediul pentru formarea profesionala.
Alte acte necesare pentru angajator
Downloadeaza model concediu
- xls Model Cerere Concediu
- doc Model concediu fara plata 1
- doc Model concediu fara plata
- doc Model cerere concediu odihna 2
- doc Model cerere concediu odihna